tirsdag 14. april 2015

#Batch31 Amberine + flasking

Dette blir første forsøk på en Amber Ale basert på egen oppskrift. Kjøpte Amber Christmas-settet til Gahr/Bryggselv og brygget det til jul. Det var knallfin. God malttyngde, samt et fint preg av humle. Knallbra øl til fet mat. Derfor bestemte vi oss for å brygge en Amber som kan nytes til grillmaten utover våren.
I utarbeidelsen av oppskriften ble det lagt vekt på at den skulle ha et maltpreg. Derfor inneholder den såpass mye Munich Malt og Caramalt. Caramalten vil også gi en del søtsmak i ølet. For å balansere dette ligger bitterheten helt i øvre enden av skalaen for hva som er "lov" i en Amber. Sjokolademalten er lagt til for å oppnå ønsket farge. Den vil også gi bittelitt nøttesmak, noe som forhåpentligvis vil gjøre denne ølen til en spennende opplevelse.
Polaris og Athanum = yumyum
Humlevalget falt på to typer som vi ikke har brukt før her på bruket. Polaris har jeg fått anbefalt av bryggmester Tellef Dannevig på Brygghuset i Christiansand. Dette er en tysk humle med meget høy alfasyre (19.3%). Den skal forhåpentligvis gi litt myntesmak. Det er lov å håpe i hvert fall.
Athanum er den andre humletypen, som blir brukt som smaks/aromahumle. Denne humlen gir sitruspreget (typisk amerikansk) i ølet, samt toner av furunål. Kombinasjonen av disse to humlene virker spennende synes nå undertegnede.

Oppskriften er som følger:
Estimert OG: 1.054
Estimert FG: 1.012
IBU: 40  (Tinseth)

74.4% Pale Malt
12.7% Munich Malt 25 EBC
7.9%   Carared 50 EBC
3.2%   Crystalmalt 120 EBC
1.6%   Chocolatemalt 1200 EBC

Meskes i 60 minutter på 67 grader. Mashout i 10 minutter på 78 grader.
Skyller til jeg har ca 30 liter.

10 g Polaris i 60 minutter
10 g Polaris i 30 minutter
ca 1 ts Gjærnæring 15 minutter
1 tablett Whirfloc 15 minutter
10 g Polaris i 10 minutter
30 g Athanum i 10 minutter

Gjær: US-05
Gjæres på 19 grader. Skrus opp til 20 grader etter stormgjæring.
Tørrhumles med 10 g Polaris og 30 g Athanum i 7 dager.

Logg:
1750: Innmesk. Ting gikk litt fort i dag. Glemte å skru ned PID´en etter oppvarming av vann. Guttungen måtte ha hjelp med leksene, så det tok 10 minutter før jeg oppdaget at den fortsatt sto på 70,5 grader. Da jeg sjekket temperatur i mesken, var den 68,5 grader. Skrudde ned PID til 66.6 grader og etter et kvarter hadde temperaturen sunket til 67 grader. Leksehjelp og brygging er farlig kombo....
1920: Utmesk på 78 grader. Etter endt utmesk skylte vi med 14 liter vann.
2015: Kok. Lot det koke i 10 minutter før vi hadde i bitterhumle. Kokte i 60 minutter.
2125: Kjøling. Kjøling i 40 minutter. Ble for første gang for kaldt (16 grader). Helte i gjær selv om vørteren var noen få grader under target.
OG: 1052. Litt under målet, men vi er fornøyd med det. Fin farge.




Flasking av batch#28

Det er utrolig greit når man er fulltallige i bryggeriet. Når man atpåtil får besøk av naboen som tar i et tak, er det bare velstand.
Som nevnt i et tidligere innlegg ble det total fuckup i forhold til gjæringstemperatur. Den sto nærme frostvakta i gjæringsskapet. Termostaten sto på fullt og dermed var det gjort. Temperaturen var 27 grader på det meste, så vi var meget spente på smaken. Den smakte meget friskt og godt. Finfin aroma. Ganske tørr i smaken. Bitter, men en god smak av tropiske frukter.
FG skulle være 1.013, men den hadde gjæret ned til 1.011. Dette, i tillegg til at den kun inneholder Pale Malt, er vel årsaken til at den er såpass tørr. Men vi gleder oss til en lettdrikkelig IPA i vårsola.



 Smak av Alabama IPA v2

 Vi måtte jo selvsagt smake litt. Alabama har godgjort seg i ca 3 uker.
Første inntrykket er at den var mye kvassere i bitterheten en forrige versjon. En skikkelig DÆNG i munnen. Men ikke for mye. Etter det får man den deilige smaken av humle og tropiske frukter.
Den kunne kanskje hatt litt mer fylde, men ikke så hakkande galt.
Fargen var knall og den var meget klar.
Vi er meget godt fornøyde!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar