onsdag 8. april 2015

Batch#29: The Dirty Glass (IABA)

Påsken er over og man har kommet seg ned fra fjellet. Like greit å gjøre litt nytte for seg. Denne gangen er det en amerikansk brown ale som står for tur. Har et forsøk på brown ale. Meningen var at den skulle være en engelsk type, men den endte vel mer opp som en brown porter. En god brown porter. Denne gangen er målet brown ale med malttyngde, litt nøtteaktig preg, samt masse god aroma og smak av amerikansk humle. Humlemengden tilsier vel at den er i IBA-skiktet. IBU ender på forhåpentligvis på nærmere 60.
Valget denne gangen falt på en kombinasjon av Willamette og Centennial som smak- og bitterhumle, hvilket jeg håper og tror blir en ikke altfor dominerende kombinasjon. Som bitterhumle falt valget på Chinook, siden det ligger igjen endel av denne i frysern.
Willamette er et spennende bekjentskap. Spicy humle.
Deilig aroma.

Demerarasukkeret ble med i oppskriften for litt ekstra sødme. 


Oppskriften er som følger:
Estimert OG: 1.062
Estimert FG: 1.011
IBU: 60  (Tinseth)

5.2 kg Maris Otter
0.3 kg Special Roast
0.3 kg Lys Chocolate Malt
0.4 kg Caramalt 70EBC
0.3 kg Demerara sukker

Meskes i 60 minutter på 67 grader. Mashout i 10 minutter på 78 grader.
Skyller til jeg har ca 30 liter.

40 g. Chinook (alfa:10,6) 60 minutter
25 g. Centennial 15 minutter
25 g. Willamette 15 minutter
ca 1 ts Gjærnæring 15 minutter
1 tablett Whirfloc 15 minutter
25 g. Centennial 5 minutter
25 g. Willamette 5 minutter

Gjær: US-05
Gjæres på 19 grader. Skrus opp til 20 grader etter stormgjæring.

Tørrhumles med 25 g. Willamette og 20 g. Centennial etter stormgjæring.






Logg:

Oppvarming av 22 liter vann til 70,5 grader.
Kl. 9.20: Innmesk.
Stabil på 67 grader. Knall farge på vørter.
SG etter mesk var 1.078. Vørteren smakte godt også. Toasty, nøtter og masse sødme.
Kl. 10.42 Utmesk nådd. 78 grader.
Skylling i en halvtime. 15 liter vann.
Kl. 11.35 Kok og tilsetting av bitterhumle.
Gjærnæring, whirlfloc og kjøler i siste 15 minutter.
OG endte på 1.055, altså 0.007 mindre enn målet. Utifra Beersmith hadde jeg en effektivitet på 66%. Mulig jeg må tilbake til gamlemetoden. Røre mer under mesk og lage til en spargearm til sirkuleringen.
Men om ølet blir svakere skal det ikke ha noe å si. Vørteren smakte vanvittig godt. Blir meget spennende å smake det ferdige resultatet. Dette gleder jeg meg til!


Klok av skade festet jeg sensoren til STC-1000 på bøtta denne gangen, så får vi håpe på litt bedre kontroll på gjæringen.




Dette ølet har fått navn etter Dropkick Murphys sin låt ved samme navn.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar