Arne har full konsentrasjon under skyllingen. |
På planen denne gang sto en IPA med punch, altså Punchy IPA. Bakgrunnen for navnet var humlemengde og sammensetningen. Columbus, Chinook, Citra og Simcoe. Simcoe var egentlig ikke med i oppskriften, men siden de kunne hadde en pose med Citra igjen på BryggSelv, så blir det ikke feil med Simcoe heller. Sammensetningen av malt denne gangen ble palemalt, munichmalt, crystalmalt og hvetemalt. Crystalmalten (120 EBC) ble valgt mest på grunn av fargen, men også for at karamellsmaken går godt med så latterlig mye humle. Hvete for munnfølelse og skumfasthet. Munich ble med fordi vi har brukt det med hell i IPA før, siden vi liker at den typen har litt backbone (på godt norsk).
På humlesiden gikk vi denne gangen for humle med litt punch, nemlig Columbus og Chinook, med Citra som latehop og Simcoe til tørrhumling. Først og fremt så gir dette en ganske høy bitterhet, men vi håper også at det blir litt kraft i humlesmaken, ved siden av sitrussmaken fra Citra. Aroma fra Citra og Simcoe må enkelt og greit bli deilig. Spesielt ettersom tanken er å bruke 100 gram Simcoe i gjæringsfatet de siste 5 dagene.
Gjær er som så mange ganger før US-05. Kan ikke gå feil der med andre ord.
Oppskriften er:
BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Punchy IPA
Brewer:
Asst Brewer:
Style: American IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 33.62 l
Post Boil Volume: 29.12 l
Batch Size (fermenter): 25.00 l
Bottling Volume: 23.00 l
Estimated OG: 1.061 SG
Estimated Color: 19.9 EBC
Estimated IBU: 85.1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 80.6 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
4.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins Water Agent 1 -
0.50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC) Grain 2 7.0 %
0.20 kg Wheat Malt, Ger (3.9 EBC) Grain 3 2.8 %
0.50 kg Munich Malt - 10L (25.0 EBC) Grain 4 7.0 %
5.90 kg Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC) Grain 5 83.1 %
20.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 60. Hop 6 25.1 IBUs
20.00 g Chinook [13.00 %] - Boil 20.0 min Hop 7 14.1 IBUs
20.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 20. Hop 8 15.2 IBUs
0.50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15.0 mins) Other 9 -
30.00 g Citra [13.50 %] - Boil 10.0 min Hop 10 13.2 IBUs
20.00 g Chinook [13.00 %] - Boil 10.0 min Hop 11 8.4 IBUs
20.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 10. Hop 12 9.1 IBUs
30.00 g Chinook [13.00 %] - Boil 0.0 min Hop 13 0.0 IBUs
70.00 g Citra [13.50 %] - Boil 0.0 min Hop 14 0.0 IBUs
2.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [ Yeast 15 -
1.00 tsp Yeast Nutrient (Primary 3.0 days) Other 16 -
100.00 g Simcoe [12.90 %] - Dry Hop 5.0 Days Hop 17 0.0 IBUs
Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body
Total Grain Weight: 7.10 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 22.00 l of water at 71.4 C 66.0 C 60 min
Mash Out Add 0.00 l of water at 78.0 C 78.0 C 10 min
Sparge: Fly sparge with 18.73 l water at 78.0 C
Logg:
Fylte opp 22 liter vann til mesk og skyllevann. Tilsatte 4 gram med Gympsum i hver kjele. Varmet vann til 69 grader. Dette pga for høy mesketemp de siste gangene,
17.40: Mashin. Målet 66 grader, endte på 67 grader. WTF!!!
Holdt seg på 66-67 grader gjennom meskingen. Med tanke på humleinnholdet i denne, så er det kanskje greit at FG havner bittelitt høyere. Mesk i 75 minutter, for å være sikker på at vi får ut mest mulig av malten.
19.30: Utmesk på 78 grader.
19.45: Skylling til vi fikk fylt opp kjelen. 15 liter.
20.18: Kok. Tilsatt humle, gjærnæring og Whirlfloc.
21.18: Kjøling.
OG: 1.061
Tilsatte O2 gjennom slangen. Ikke fullt trykk i 15 sekunder. Brusesteinen klogget seg.
Tilsatte US-05 og satte den i gjæreskapet på 18.5 grader. Overpitchet med en grad. Det må være innenfor.
Mens vi ventet under bryggingen, ja det blir litt venting, så fikk vi smakt litt på det som er brygget så langt. Først smakte vi på bidraget til Sørlandsmesterskapet. Dette er en Pale Ale med kun latehops. Det merkes god i smak og aroma. Vi er meget fornøyde, men så spørs det da hva dommerne mener. Konkurransen er åpen og det 58 bidrag, så det blir knallhardt. En Pale Ale er kanskje ikke det mest spennende, men vi håper på at det går bra. Hadde håpet på at vi skulle fått vite hvem som er videre til finalen siden den er i kveld, men det visst litt tid.
Det andre brygget vi smakte på er Mr. Weissguy, en weissbier. Denne er å finne på kran i kjelleren til undertegnede. Denne har egentlig blitt bedre og bedre med tiden. Frisk, fyldig og god.
Kenneth har aldri vært noen fan av Weissbier, men denne synes til og med han var god. Det må vi ta som et godt tegn. Så nå blir det hveteøl på bryggeplanen i nærmeste fremtid. Planen er å brygge en stout først, så blir det nok en hveteøl. Følg med for oppskrifter og tanker rundt bryggingen fremover.
Tar bilde mens jeg smaker av Kenneth som tar bilder mens han smaker. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar