Håper dette kan bli en spennende kombinasjon. |
Jeg har prøvd å brygge bitter før. Den var helt ok. Den var ganske plain, med pale malt og caramalt, men la til amber malt i tillegg. Det ble nok litt mye av det siste, noe som satte sine spor i smaksbildet. Ønsket var at den skulle være en lettdrikkelig ale, men ambermalten tok for stor plass i smaken. Den var god, men det holdt med en.
Så tanken bak East Bramling Bitter er å få en ale som er lettdrikkelig og ikke for sterk ale med spennende innslag fra humlen i aroma og smak, uten at det tar helt overhånd. Målet er at den holder seg på maltsida i smaksbildet, men at smaken og aromaen fra Bramling Cross- og East Kent Golding-humlene lurer i bakgrunnen. Maltskjemaet er enkelt. Maris Otter, Crystal Malt og havregryn.
Crystal malten er der for å gi litt mer fylde og en smak av toast og karamell, som jeg ser på som essensiell i det jeg opplever som god engelsk bitter. Dette er en Best Bitter, så da falt valget på Maris Otter, siden denne stilen opprinnelig er laget med de beste ingrediensene man har. Havregrynene er med for å gi en rundere munnfølelse og skumfasthet.
Når det gjelder humlevalg, så var planen egentlig å kun bruke Bramling Cross. Jeg har lenge tenkt på bruke denne, men har aldri kommet så langt. Mye på grunn av at jeg har lest en del delte meninger om denne humlen. Men så kom jeg over en tråd på et engelsk forum der det var en del som med hell hadde brukt den sammen med EKG. Så da ble det det. Bramling Cross skal forøvrig gi et preg av krydder og solbær, samt innslag av sitron. Det høres spennende ut synes nå jeg.
Gjæren blir tørr siden jeg hadde Safale S-04 liggende i kjøleskapet. Dette er en gjær jeg har vært fornøyd med tidligere. Den flokkulerer veldig, så forhåpentligvis vil ølet bli så klart en bitter skal være (hjelper nok på med Whirlfloc og at den skal tappes på fat). Gjæringen skjer på ca. 18 grader i kjelleren. Dette gjør at gjæringen ikke gjør ølet så fruktig som S-04 kan gjøre ved litt høyere temperaturer.
En ting som ble nytt denne gangen var at jeg justerte vannet. Tilsatte 4 gram gips (Gypsum) i meskevann og skyllevann. Dette for å gjøre vannet mer engelsk, siden vannet på andre siden av Nordsjøen er hardere. Dette vil også føre til at humlen kommer litt bedre frem i smaken.
Om det funker vil man finne ut av om noen uker.
OK, nok om hva og hvorfor og alskens jibberish! Over til oppskriften.
Oppskriften er som følger:
Oppskriften er som følger:
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 33.62 l
Post Boil Volume: 29.12 l
Batch Size (fermenter): 25.00 l
Bottling Volume: 23.00 l
Estimated OG: 1.047 SG
Estimated Color: 15.8 EBC
Estimated IBU: 34.8 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70.00 %
Est Mash Efficiency: 78.4 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
4.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins Water Agent 1 -
4.90 kg Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) Grain 2 90.7 %
0.40 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC) Grain 3 7.4 %
0.10 kg Oats, Flaked (2.0 EBC) Grain 4 1.9 %
20.00 g Bramling Cross [6.10 %] - Boil 60.0 min Hop 5 12.1 IBUs
20.00 g Goldings, East Kent [5.10 %] - Boil 60.0 Hop 6 10.1 IBUs
15.00 g Bramling Cross [5.30 %] - Boil 20.0 min Hop 7 4.8 IBUs
15.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Boil 20.0 Hop 8 4.5 IBUs
1.00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 9 -
1.00 tsp Yeast Nutrient (Boil 10.0 mins) Other 10 -
15.00 g Bramling Cross [6.10 %] - Boil 5.0 min Hop 11 1.8 IBUs
15.00 g Goldings, East Kent [5.10 %] - Boil 5.0 Hop 12 1.5 IBUs
2.0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast 13 -
Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body
Total Grain Weight: 5.40 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 21.00 l of water at 72.4 C 66.0 C 60 min
Mash Out 75.6 C 10 min
Logg (tirsdag 20. oktober 2015):
Varmet ca 21 liter vann til 70.5 grader.
19.35: Mashin. Havnet en 67 grader, altså en grad over målet på 66 grader. Temperaturen sank til 66 grader etter ca 15 minutter. Mest sannsynlig så vil nok dette resultere i en høyere FG en ønsket. Mesket 60 minutter med sirkulering hele veien Tålig tynn mesk, så kunne ha god flow på pumpa. Rørte ca hvert tiende minutt for å få opp effektiviteten. Temperaturen sank ytterligere en grad før jeg ble ferdig med mesken. Stilte effekten på BB´en litt for lavt....
20.55: Mashout 78 grader i 15 minutter. Utmesk ble fem minutter ekstra i påvente av at skyllevannet skulle bli varmt nok. Koblet av pumpe og løftet opp maltrøret.
Skyllet med 14 liter vann på ca 80 grader.
Brukte ca 20 minutter.
22.00: Kok. Tilsatte humle, gjærnæring og Whirlfloc. Nyttet på "Rule Britannia" mens jeg målte opp humle.
23.00: Kjøling. Brukte 40 minutter.
Tilsatte gjær og O2.
OG: 1.046. Et poeng under målet. Blir en svak øl man kan ha mange av, forhåpentligvis.
19.35: Mashin. Havnet en 67 grader, altså en grad over målet på 66 grader. Temperaturen sank til 66 grader etter ca 15 minutter. Mest sannsynlig så vil nok dette resultere i en høyere FG en ønsket. Mesket 60 minutter med sirkulering hele veien Tålig tynn mesk, så kunne ha god flow på pumpa. Rørte ca hvert tiende minutt for å få opp effektiviteten. Temperaturen sank ytterligere en grad før jeg ble ferdig med mesken. Stilte effekten på BB´en litt for lavt....
20.55: Mashout 78 grader i 15 minutter. Utmesk ble fem minutter ekstra i påvente av at skyllevannet skulle bli varmt nok. Koblet av pumpe og løftet opp maltrøret.
Skyllet med 14 liter vann på ca 80 grader.
Brukte ca 20 minutter.
22.00: Kok. Tilsatte humle, gjærnæring og Whirlfloc. Nyttet på "Rule Britannia" mens jeg målte opp humle.
23.00: Kjøling. Brukte 40 minutter.
Tilsatte gjær og O2.
OG: 1.046. Et poeng under målet. Blir en svak øl man kan ha mange av, forhåpentligvis.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar