onsdag 6. mai 2015

Batch#36: Blacken the Cursed Sun


Opprinnelig var navnene på våre øl kalt opp etter låter av ymse slag. Dette har vel sklidd litt ut etter hvert som bryggene har ballet på seg. Men stadig så er det noen som får navn oppkalt etter låter. Slik bli det denne gangen også. Låten er hentet fra Lamb of God sitt album Sacrament, og heter "Blacken the Cursed Sun". Låten hører du under.



Vel, det var navnet. Så var det stilen. Dette blir en Oatmeal Stout. Køl (med tjukk L) svart. En god dose Chocolate malt, og litt mindre Roasted Barley. Det vil si at det blir både nøttepreg, men også en del brent smak/kaffesmak.
Har brygget denne stilen et par ganger før. Første gangen ble totalt mislykket. Altfor lav mesketemperatur gjorde at det ble tynn suppe og veldig bittert på grunn av for mye Roasted Barley. Andre forsøket ble mye bedre. Der tok jeg en vri med å tilsette fire kopper med espresso, hvilket var meget vellykket. Denne gangen er vrien å kjøre på med humle i alle bauer og kanter
(60, 15, 0 min+tørrhumle). Men for at det ikke skal bli for galt, så må humlevalget være tålig edruelig. Har gått for Chinook og Willamette. Så får vi se hvordan dette blir. Gjærvalget er WLP007 for at maltpreget skal komme frem skikkelig og slik at humlene ikke tar fullstendig over.


Stappfull kolbe
Oppskriften er som følger:
Estimert OG: 1.066
Estimert FG: 1.017

IBU: 42 (Tinseth)
Til gjæring: 25 liter

65.8% Maris Otter
9.2 % Havregryn (evt. flaket havre)
6.6% Chocolatemalt 1200 EBC
6.6% Munich malt 25 EBC
5.3 % Caramunich 90 EBC
3.9% Roasted Barley 1400 EBC
2.6% Dememera sukker (tilsettes under kok)
Sukker og humle

Meskes i 75 minutter på 68.5 grader. Utmesk i 10 minutter på 78 minutter.

Humleskjema:
Chinook til 35.2 IBU i 60 minutter.
Willamette til 5.3 IBU i 15 minutter.
1 tbl Whirlfloc i 15 minutter.
1/2 ts gjærnæring i 15 minutter
Willamette til 2.1 IBU i 5 minutter.
Secret ingredient. Bjørns havregryn.

Kjøles ned til 18 grader og tilsetter WLP#007 (Dry English ale). Gjæres på 18 grader til stormgjæringen har gitt seg. Skrur opp til 20 grader.
Tørrhumles med 1 gr. pr. liter med Willamette. Tilsettes etter 6 dager.





Logg:

Siden pumpen knakk ved utløpet sist brygging, er vi tilbake til sirkulering med kjele og kontrollmåling hele veien. Litt mer jobb, men kanskje enda mer moro og spenning. Deilig å føle at man ikke har fullstendig kontroll hele veien.

Vannet ble satt på midt i stell av unger og forberedelser til skolen. Varmet opp 23 liter opp til 72 grader. Måtte vente med å innmesk på grunn av at temperaturen ble for høy (75 grader).

0840: Innmesk. Veldig tjukk mesk. Helt på grensen til hva som er ok. Ble for kaldt i mesken til å begynne med. Den holdt 67 grader. Målet var å meske på nærmere 69. Brukte 15 minutter med sirkulering og røring for å få temperaturen opp mot målet. Satte på lokket og skrudde ned effekten på kjelen. Rørte og kontrollmålte innimellom. Siste 20 minuttene sirkulerte jeg.
1011: Utmesk i 10 minutter. Skylling med 16 liter med vann. Brukte nesten en time. Vannet rant meget tregt gjennom.
Satte opp termostaten for mye under skylling, så det begynte å koke. Note to self til neste gang.
1110: Kok i 60 minutter. Alt etter skjema. Nedkjøling i 40 minutter.
Tappet 26 liter i bøtta, tilsatte gjær (dekanderte starteren og helte i).
Var litt for ivrig i forhold til å tappe i bøtta. Sjekket ikke temperaturen nøye nok. Overpitchet med 3 grader (Hadde i gjæren på 21 grader).
Holdt på å måle OG, men fylt opp røret i siste liten. Målte til 1.066, altså spot on!

Vørteren smakte med godt. Masse brent smak, men også et ganske interessant humlepreg. Gleder meg mye til denne er ferdig. Alltid gøy med ny stout i hus.




Stappfull kjele


Sirkulering for hånd



Herlig farge, herlig duft!


Lar vørteren plaske ekstra godt når jeg
fyller gjæringskaret.


WLP007: Master of flocculation!


1.066

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar