torsdag 26. mars 2015

Batch #28: UværsIPA + flasking#26

Lageret av ale på flaske er så og si helt tomt. Da er det bare å brette opp ermene og brygge for harde livet. Gjengen er glad i IPAs så da er det bare å leke seg. Denne gangen gjorde vi det enkelt på maltsiden, kun pale malt. Det vil si fullt fokus på humlene denne gangen. Samtidig så prøver vi en ny humle for vår del, Mosaic. Denne er jo en nær slektning av Simcoe, hvilket skulle tilsi at det blir knakande godt.
En liten note to self: Husk å kjøpe inn ingrediensene i god tid. Skulle egentlig bruke US-05 for enkelthetens skyld. Det var de tomme for på Brygg Selv. Dermed kjøpte jeg to rør med WLP#001, men rakk ikke å lage noen starter. Skulle gjerne sett at gjæra var litt ferskere (produsert 31. jan). Håper det ordner seg allikevel.


Oppskriften er som følger:
Estimert OG: 1.059
Estimert FG: 1.013
IBU: ca 68  (Tinseth)

6.5 kg Pale malt
Centennial, Citra
og Mosaic

Meskes i 45 minutter på 67 grader. Mashout i 10 minutter på 78 grader.
Skyller til jeg har ca 30 liter.

30 g. Centennial 60 minutter
30 g. Mosaic 15 minutter
ca 1 ts Gjærnæring 15 minutter
1 tablett Whirfloc 15 minutter
40 g. Citra 10 minutter
40 g. Mosaic 5 minutter

Gjær: WLP#001 California Ale 2 rør
Gjæres på 19 grader. Skrus opp til 20 grader etter stormgjæring.

Tørrhumles med 30 g. Citra og 30 g. Mosaic etter stormgjæring.
Overkok

LOGG:
Varmet opp 23 liter vann til 71 grader.
18.50: Innmesk. Fin mesk. Sirkulerer under mesk. Fin gjennomstrømning, trengs ikke mye røring.
Mesket i 45 min, for så å skru opp PID til 78 grader.
20.00: Utmesk i ti minutter. Koblet fra pumpe og PID. Løftet opp maltrøret og skylte med vann som holdt 76-78 grader. Vannet rant veldig for igjennom. Skylte med 13 liter vann.
OG: 1.056
20.50: Kok i en time. Selvsagt kokte det over i et uoppmerksomt øyeblikk. Ikke mye, men nok til at kjelen ble skikkelig grisete. Må legges til at humlelukten virker meget lovende.
Kjølte ned til 18 grader på 30 min. Kan ha en sammenheng med at det var 0 grader ute. Bikkjekaldt bryggevær.
Tappet over litt over 25 liter i gjæringskaret, helte opp i to rør med WLP#001 og ristet bøtta for harde livet.
OG endte på 1.056. Litt lavere enn vi håpet på. Tror rett og slett at grunnen er for kjapp skylling. Skal prøve å bruke mer tid neste gang.
Da håper vi det blir leskende snadder om 3-4 uker.






Flasking av Batch#26


Bryggedagen ble også brukt til å flaske batch#26. Vi merket at det var lenge siden vi hadde flasket (nærmere 6 mnd siden), så det var godt å komme inn i rutinenene igjen.
Her i Alvestien og gatene rundt er det mye snille naboer som leverer sine tomflasker. Av den grunn har det bygget seg opp et lager i garasjen med flasker.  I dag ble den store vaske-flaske-og-fjerne-etiketter-dagen. Gjorde som følger.
*Fjernet etikettene på Nøgne Ø flaskene. Bruker stålbørste på vinkelsliperen. Det funker som fjell. Vasker av limet med aceton.
*Legger flaskene i to store murerbøtter. Fyller de med varmt vann og har i PBW. Lar de ligge en times tid. Drar over med flaskebørsten.
*Skyller de i varmt vann. Tre ganger pr. flaske.
*Fyller Starsan i flaskevaskern og dynker flaskene innvendig. Settes i fastracken slik at de kan renne av seg.



Da var alt klart for flasking.
Målte FG. Den var 1.014. Akkurat som oppskriften tilsa.
Smaken var ikke så lik som orginalen vi brygget for et år siden. Hadde ikke så mye humlepreg i aroma og smak. Samtidig virket den litt tynnere i smaken. Fargen var også litt lysere. Tror vi brukte en anelse mørkere caramalt sist. At humlepreget var mindre denne gangen kan ha en sammenheng med at humleposene har ligget i overkant lenge i fryseren. Uansett blir det spennende når den blir servert i et glass med kullsyre. Det kan forandre smaksopplevelsen.

Stakk om brygget og tilsatte sukkerlake tilsvarede 6 gram sukker pr liter. Festet på flaskefylleren til krana og startet tappingen. Vi fikk problemer med korkemaskinen etter hvert.  Magneten ramlet ut, og ble borte. Men funket jo å legge korkene på flaskene også.
Det endte med 47 flasker pale ale/IPA (skikkelig i grenseland mellom de to typene).
De står nå å godgjør seg i varmeskapet på 28 grader.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar