onsdag 11. mars 2015

Batch #26: Alabama IPA v2

Tre glass med deiligheter.
Endelig en kveld med brygging igjen. Sist gang var 11. november. Bryggelaget på tre ble til to i siste liten, men sånt skjer.
Dagens brygg er gjenbrygg av batch#7, Alabama IPA. Den er blitt modifisert litt siden sist. Egentlig er den mer lik den opprinnelige oppskriften, siden vi sist hadde for lite Chinook og måtte bruke Centennial og Chinook som bitterhumle.
Tekniske data er som følger.

Batchstørrelse: 25 liter i gjæringskaret
Estimert OG: 1.063
Estimert FG: 1.013
Mye skum og uklar
 vørter under mesk.

5 kg Maris Otter
1 kg Munich malt 25 EBC
0.5 kg Pale caramalt 30 EBC
0.1 kg havregryn

Meskes på 66 grader i 60 minutter, mashout på 78 grader i 10 min.
Skyller til vi har ca 29 liter til kok.
Kokes i 60 minutter.

60 min. Chinook 35 gram
15 min Simcoe 35 gram
2 min Simcoe 35 gram

Gjær: Safale US-05

Gjæres på 18 grader til stormgjæring er over, temperaturen økes så til 20 grader en grad pr. dag.
Tørrhumles etter endt stormgjæring med 35 gram Simcoe.

Temperaturen lå 
stabilt på 66 grader 
hele veien.
Bryggedagen gikk mer eller mindre knirkefritt. Hadde en liten lekkasje mellom krana og slangen, men byttet slangeklemme og problemet var løst.
Under meskingen synes jeg at vørteren så veldig grumsete ut. Kan være proteinene fra havregrynet som gjorde det. Uansett så ble den klarere etter hvert, og i det vi tappet det i gjæringskaret var den meget klar. Temperaturen la stabilt på 66 grader hele veien.
Vørteren ble veldig klar
til slutt. Fornøyd med den.
Denne gangen så var det rimelig kaldt i garasjen
(7 grader). Dette første til at det tok laaaang til å få temperaturen opp fra 66 til 78 grader. Det var to meget kalde bryggere der en stund.
Noterer bak øret at det er lurt å sjekke gradestokken før brygging, og eventuelt ta på noe ulltøy.
Men etter å ha smakt på resultatet, så brydde vi oss katta om frosne tær og kalde neser. Den ferdige vørteren smakte meget lovende. Mye maltsmak, og en kvass bitterhet. Blir meget spennende å se hvordan den blir etter endt
gjæring. Den forrige versjonen er en favoritt, så håper den den er opp mot den.
Og traff vi OG? Å ja da. Klokket inn på 1.063 som sist gang. Perfekt!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar